Słomki ekologiczne – alternatywa dla plastiku 

Od jakiegoś czasu wzrasta świadomość ekologiczna w naszym społeczeństwie i coraz częściej odkrywamy, że nasze małe, codzienne wybory mają realny wpływ na środowisko, a tym samym na to w jakim stanie zostawimy je dla przyszłych pokoleń. Jedną z takich małych zmian jaka od jakiegoś czasu nam towarzyszy jest wybór słomek innych niż wycofane już z użytku plastikowe. Zanim dyrektywa unijna została wprowadzona w Polsce zużywano około 3 miliony słomek dziennie. Łatwo zatem sobie wyobrazić jak ogromna była to skala. W tej chwili mamy do wyboru wiele rodzajów słomek alternatywnych. Z pewnością wszystkie są bardziej przyjazne dla środowiska, ale jak wybrać najlepszą dla siebie opcję? Poniżej kilka najbardziej popularnych zamienników.

Słomki wielorazowe – co warto o nich wiedzieć?

Jednym z proponowanych rozwiązań są słomki szklane wielokrotnego użytku. Świetnie wpisują się one w ideologię „zero waste” i z pewnością będą dobrym rozwiązaniem do korzystania w domu. Trudniej byłoby z nich korzystać poza domem, czy w gastronomii, ponieważ trzeba je po każdym użyciu dokładnie umyć w zmywarce lub specjalnym czyścikiem. Choć są z wytrzymałego szkła i producenci zapewniają, że są bardzo trwałe, to jednak ze względów bezpieczeństwa nie są polecane dla dzieci.

Bardzo podobnie jest z słomkami metalowymi, mają sporo zalet i są przyjazne dla środowiska. Można je dość łatwo wyczyścić i są trwałe, dzięki czemu nadają się do użytkowania przez długi czas. Niektórym użytkownikom przeszkadza jednak metaliczny posmak, który nieco zmienia smak napoju oraz to, że słomki metalowe są polecane tylko do zimnych rzeczy. Warto także pamiętać, że zarówno słomki szklane jak i metalowe są dość sztywne i należy zachować ostrożność, by w razie uderzenia nie uszkodzić sobie podniebienia – szczególnie podczas użytkowania przez małe dzieci.

Na rynku pojawiły się także, wielorazowe słomki silikonowe. Występują w przeróżnych kolorach, są dość miękkie i można ich używać do wszystkich rodzajów napoju. Jest to zatem również ciekawa alternatywa, choć niektórzy zarzucają im, że silikon nie jest naturalnym tworzywem, a przez to, że po pewnym czasie może matowieć i nieco zmieniać kolor, zapewne słomki z niego wykonane nie będą mogły być używane tak długo jak metalowe. To sprawia, że nie do końca można je nazwać ekologicznymi.

Wybieranie słomek wielorazowych jest z pewnością odpowiedzialną i dobrą dla naszego środowiska decyzją, znajdzie zapewne swoich zwolenników, szczególnie wśród osób szukających słomek do użytkowania w domu, od czasu do czasu. A co jeśli ta forma zamiennika nas nie przekonała? 

Słomki jednorazowe, ale ekologiczne

Oprócz słomek, z których można korzystać wiele razy, powstały na rynku (a raczej wróciły na niego) słomki ekologiczne choć jednorazowe, np.: papierowe czy ze słomy.  Kiedyś popularne, później zastąpione przez słomki plastikowe, teraz znów wracają w udoskonalonej odsłonie. 

Najbardziej popularne są oczywiście słomki papierowe, a dzieje się tak dlatego, że są tanie i łatwo dostępne. Wykorzystywane bardzo często zarówno w domach jak i w branży gastronomicznej. Minusem jest z pewnością to, że nie nadają się do użytku w ciepłych napojach, ponieważ szybko rozmiękają i zmieniają nieco smak napoju, w zimnych napojach utrzymują się nieco dłużej. Kwestią sporną jest również ich ekologiczność, bo choć są oczywiście biodegradowalne i zdecydowanie bezpieczniejsze dla środowiska niż plastikowe, to jednak produkowane są z papieru, do którego stworzenia wykorzystuje się dużo wody i silnych środków chemicznych. Zatem nie są bez wpływu na naturę.

Dostępne są także ekologiczne rurki makaronowe, które mogą być ciekawym urozmaiceniem, można je zjeść po wykorzystaniu, więc nic się nie marnuje. Mają jednak kilka ograniczeń – są dość kruche i rozmiękają pod wpływem ciepłego napoju, a dodatkowo nie będą odpowiednie dla osób uczulonych na gluten. Niektóre osoby wyczuwają również delikatny posmak podczas picia przez tego rodzaju słomki. 

Świetną alternatywą do słomek plastikowych są słomki ze słomy, jak sama nazwa wskazuje od nich wszystko się zaczęło, wykorzystywano je przez wiele lat zanim pojawił się plastikowe czy papierowe. Dzisiejsza wersja jest udoskonalona i choć nadal są ręcznie wytwarzane z żyta, to później poddawane są sterylizacji, która sprawia, że nie zawierają glutenu. Słomki ze słomy są też całkowicie biodegradowalne, a ich produkcja nie ma żadnego negatywnego wpływu na przyrodę. Nie nasiąkają podczas użytkowania i nie zmieniają smaku napoju, mogą być wykorzystywane nie tylko w domu, ale także w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Sprawdzą się do wszystkich napojów, można ich używać zarówno do zimnych jak i ciepłych płynów, każda jest niepowtarzalna i całkowicie naturalna.

Choć zmiana słomek z plastikowych na ekologiczne wydaje się być drobiazgiem, to warto zauważyć, że ten mały krok, który na początku wzbudzał kontrowersje, rozpoczął ważną dyskusję o wpływie takich małych zmian na środowisko i wielu osobom uświadomił, że małymi gestami możemy mieć realny wpływ na ekosystem. Warto zatem być świadomym i wybierać mądrze dla środowiska naturalnego, a przy tym korzystać z świetnych produktów dopasowanych do naszych potrzeb.

Dodaj komentarz

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku