Słomki z żyta – naturalna alternatywa!

Coraz częściej sięgamy po jednorazowe sztućce, talerzyki i słomki wykonane z alternatywnych materiałów. Plastik powoli odchodzi do lamusa. Restauracje i bary szybkiej obsługi, które korzystają z jednorazówek, miarowo wprowadzają ekologiczne rozwiązania. Największe sieci fast food od jakiegoś czasu oferują wyłącznie słomki wykonane z papieru. Są jednak jeszcze inne pomysły. Co powiesz na słomkę z żyta?

Są to produkty w pełni biodegradowalne i pochodzące prosto z natury. Dzięki bardziej zwartej strukturze nie miękną tak jak słomki papierowe po dłuższym trzymaniu ich w napoju. Stanowią dobrą zmianę w porównaniu do plastiku, którego produkcja wciąż ma miejsce na niewyobrażalną wręcz skalę. W samych tylko Stanach Zjednoczonych Ameryki rocznie zużywa się około 500 milionów słomek plastikowych.

Na szczęście dbałość o środowisko staje się coraz bardziej powszechna. Zwracamy uwagę na to, czego używamy na co dzień. Problemem jest długi czas rozkładu plastiku. Alternatywne produkty pochodzenia organicznego ulegają rozkładowi już po 6 miesiącach. Niestety tworzywo sztuczne, w odróżnieniu od materiałów ekologicznych, nie jest w żaden sposób kompostowalne. Najlepszym rozwiązaniem okazują się więc słomki wykonane z żyta i pszenicy. Zapewniają nie tylko korzyści dla planety, ale także wytrzymałość i komfort użytkowania.

Idea “Zero waste”, a więc dosłownie “zero śmieci” jest coraz bardziej powszechna. Przyczyniają się do tego odpowiednio propagowane informacje, a także pogłębiające się zainteresowanie tematem wśród społeczeństwa. Promuje się w ten sposób zniwelowanie niebezpiecznych substancji, a – co za tym idzie – odpadów, które składowane są na wysypiskach. Najgroźniejszym czynnikiem są natomiast odpady znajdujące się w oceanie. Według danych, aż 79% tworzyw sztucznych nie ulega recyklingowi. Jest to szczególnie szkodliwe dla stworzeń morskich, a także dla wszelkiego ptactwa. Zwierzęta narażone są na połknięcie produktów, których nie są w stanie strawić, mogą się zaklinować, a także ulec rozległym obrażeniom.

Ekologia powoli staje się nie tylko przejściową modą oraz wszechobecnym trendem. Myślimy i dbamy o środowisku, widząc co się dzieje wokół nas. Zanieczyszczenia mórz i oceanów to tylko wierzchołek góry lodowej naszych bieżących potrzeb. Powietrze, którym oddychamy, staje się coraz cięższe.

Dobrze jest zatem metodą małych kroków, wprowadzać w swoim życiu zmiany. Słomki wykonane z żyta są doskonałym pomysłem dla tych, którzy chcą, aby ich lokale gastronomiczne i hotele były fair wobec środowiska. Słomki dedykowane są nie tylko restauratorom i hotelarzom. Każdy z nas może zaszczepić w sobie myślenie ekologiczne i świadomość dokonywanych wyborów.

Wyroby z żyta cechują się dużą wytrzymałością na zanurzenie w cieczy. Tyczy się to zarówno zimnych, jak i ciepłych napojów. Słomka nie przemaka, jest odporna na pęknięcia lub rozmiękczenie, które byłyby uciążliwe w użytkowaniu. Mogą być użyte nie tylko do napojów bezalkoholowych. Świetnie sprawdzą się w drinkach i koktajlach.

Już teraz możesz cieszyć się naturalnym smakiem i zatroszczyć się o otaczający Cię świat!

Dodaj komentarz

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku